.

.

Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2015

Τα πολυσπόρια.

Στις 21 Νοεμβρίου , ανήμερα της γιορτής των Εισοδίων της Θεοτόκου σε πολλές περιοχές της πατρίδας μας , αναβιώνουν το έθιμο με τα πολυσπόρια .
Οι νοικοκυρές βάζουν αποβραδίς διάφορα είδη σπόρων, όπως φακές, ρεβίθια ,κουκιά ,φασόλια, γίγαντες, σιτάρι, καλαμπόκι ,φάβα κ.α ,  σε νερό για να μουσκέψουν ,προκειμένου την άλλη μέρα να τα βράσουν όλα μαζί  και να τα μοιραστούν με φίλους ,γείτονες και συγγενείς.

Ιδιαίτερα σημαντική είναι η εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου για τους αγρότες, που την ονομάζουν, «της Παναγιάς της Αρχισπορίτισσας», της «Μεσοσπορίτισσας» ή της «Ξεσπορίτισσας», ανάλογα σε ποιο στάδιο βρίσκεται η σπορά. Λέγεται και «Πολυσπορίτισσα», επειδή την ημέρα αυτή συνηθίζουν να βράζουν σπόρους από τα γεωργικά τους προϊόντα, που άλλα τρώγουν και άλλα προσφέρουν για τα «χρόνια πολλά» και την ευδοκίμηση της σποράς. Σπόρους πηγαίνουν για ευλογία και στην εκκλησία.

ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/articles/576#ixzz3t6daaLdb

Έτσι κι εμείς θελήσαμε φέτος να αναβιώσουμε αυτό το έθιμο και στο Νηπιαγωγείο μας και μας άρεσε πολύ.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δεν θα δημοσιεύονται υβριστικά σχόλια